Καρκίνος του πνεύμονα: Η 2η πιο συχνή αιτία της νόσου




Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά δεν είναι ο μοναδικός. Σύμφωνα με περισσότερες από μία πηγές (περισσότερες πληροφορίες στα αγγλικά για τον καρκίνο μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ) υπάρχουν ορισμένοι ακόμη παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Καρκίνος του πνεύμονα: Η 2η πιο συχνή αιτία της νόσου

Πρόκειται για ένα άοσμο ραδιοενεργό αέριο που ονομάζεται ραδόνιο και εκτός από το έδαφος, το αέριο αυτό μπορεί να υπάρχει σε κτίρια. Όπως διαβάζουμε στον Ευρωπαϊκό Κώδικα Κατά του Καρκίνου η συγκέντρωση ραδονίου μετριέται με βάση την ποσότητα ραδιενέργειας του ραδονίου σε κάθε κυβικό μέτρο αέρα (εκφραζόμενη ως μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο· Bq ανά m3). Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, τα επίπεδα ραδονίου πρέπει να μειώνονται όταν υπερβαίνουν τα 100-300 Bq ανά m3.

Μολονότι το ραδόνιο βρίσκεται στα περισσότερα κτίρια, ιδίως στο ισόγειο και στον αμέσως από πάνω ή από κάτω όροφο, τα επίπεδα ραδονίου στο εσωτερικό των σπιτιών διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή, και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα επίπεδα ραδονίου μπορεί να είναι υψηλότερα και αυτό εξαρτάται από την τοπική γεωλογία.

Στον παραπάνω φορέα δεν αναφέρονται οι τιμές που έχουν μετρηθεί στην Ελλάδα, συστήνεται όμως εάν κάποιος μένει σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι παρουσιάζει υψηλό κίνδυνο ραδονίου, να γίνει έλεγχος των επίπεδων συγκέντρωσης ραδονίου στο οίκημα.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με έντονο αυτό το φαινόμενο είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα συγκριτικά με ανθρώπους που ζουν στην εξοχή. Σε πολλές περιοχές του πλανήτη το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει αξιολογηθεί και έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό του.

* Καρκίνος του πνεύμονα: Τα συμπτώματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε
Τι μπορείτε να κάνετε για να περιορίσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα
Κόψτε το κάπνισμα. Ανεξάρτητα απ' το αν καπνίζετε ένα χρόνο ή είκοσι χρόνια, η κίνηση αυτή είναι θετική για την υγεία των πνευμόνων σας.

Ξεκινήστε την γυμναστική. Έρευνες δείχνουν ότι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Επιπλέον, η φυσική δραστηριότητα βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα και προστατεύει από σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα.

Βελτιώστε τη διατροφή σας. Προσθέστε στο διαιτολόγιό σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποικιλία και χρώματα. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω των βιταμινών και των μετάλλων τους έχει μια συνολική θετική επίδραση στην υγεία.




Πηγή: Capital.gr